Facebook Twitter Instagram
    Australiana
    • O Australii
      • Sławni Australijczycy
    • Praca w Australii
    • Turystyka
      • Atrakcje turystyczne
      • Miasta
      • Regiony
    • Życie w Australii
    Facebook Twitter Instagram
    Australiana
    Australiana » Życie w Australii » Kuchnia australijska
    Życie w Australii

    Kuchnia australijska

    australianaPrzez australiana18/11/20112 komentarze3 minuty czytania
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kuchnia australijska jest bardzo różnorodna, to mieszanka wielu smaków, zarówno z kuchni brytyjskiej jak i azjatyckiej czy hinduskiej.

    Spis treści

    • Kuchnia Aborygenów
    • Kuchnia tradycyjna
    • Kuchnia współczesna
    • Piwa australijskie

    Kuchnia Aborygenów

    Największy wpływ na kuchnię australijską miała kuchnia brytyjska ze względu na dawną kolonię angielską. Nietrudno spotkać takie dania jak: ryba z frytkami, hot-dogi, steki czy hamburgery. Ciekawymi daniami wyróżnia się też kuchnia rdzennych mieszkańców Australii. To właśnie ta kuchnia przyciąga najwięcej turystów. Menu aborygenów  zajmujących się głównie myślistwem i zbieractwem  jest bardzo bogate w różnego rodzaju zioła, nasiona czy owoce, np. serca palmowe, owoce quandong, liście pieprzu, mirt cytrynowy, nasiona akacji, liście eukaliptusa, orzechy makadamia, kasztany wodne czy nektar z kwiatów banksji. Jeśli natomiast chodzi o mięso to ich głównym przysmakiem są: kangury, strusie, żółwie, jaszczurki, dzikie ptactwo jak również bogate w białko  larwy owadów. Co ciekawe sposoby przyrządzania posiłków u aborygenów praktycznie się nie zmieniły, nadal stosuje się tradycyjne metody obróbki takie jak np. larwy prosto z paleniska. Wiele restauracji wzoruje się na kuchni aborygeńskiej podając takie dania jak: filety ze strusia emu czy steki z kangura w sosie z owoców quandong.

    Kuchnia tradycyjna

    Ci którym jednak taka kuchnia nie przypadnie do gustu mogą wybrać się do restauracji która serwuje dania współczesnej bądź tradycyjnej kuchni australijskiej. Ta ostatnia ściśle związana jest z kuchnią anglosaską, w której można spotkać takie dania jak: pudding czy meat pie. Śniadanie natomiast  składa się ze smażonych kiełbasek, fasoli, grzybów, sadzonych jajek. Typowe australijskie potrawy to beza pavlova – czyli torcik bezowy przekładany bita śmietaną i owocami, lamingtons – ciasto biszkoptowe oblane czekoladą i przekładane dżemem, oraz chlebek damper przygotowany bez użycia drożdży. Ze wszystkich najbardziej jednak znana jest pasta drożdżowa z dodatkiem przypraw – vegemite. Jej smak wzbudza wiele kontrowersji, wiele osób uważa ze jest obrzydliwa, ale i tak wszyscy ją jedzą. Jest to niewątpliwie jedna z tych rzeczy którą koniecznie trzeba spróbować będąc w Australii.

    Kuchnia australijska - Vegemite
    Kuchnia australijska – Vegemite

    Kuchnia współczesna

    Australijska kuchnia współczesna charakteryzuje się wpływami z różnych krajów m.in. z kuchni tajskiej, indyjskiej, japońskiej oraz śródziemnomorskiej. Kuchnia ta różni się od tradycyjnej ciągłym poszukiwanie nowych, ciekawych smaków. Dużą role odgrywają tutaj przyprawy, takie jak: kardamon, kolendra, szafran, chili, bazylia czy trawa cytrynowa. Łączy się je z produktami australijskimi: cielęciną oraz wołowiną, co w efekcie daje bardzo smaczna i oryginalna potrawę. Kuchnia australijska nie stroni również od owoców morza których jest pod dostatkiem w nadmorskich miejscowościach. Spotkamy tutaj głownie takie gatunki jak: okoń australijski, krewetki, homary, czy słynne balmain bugs – skorupiaki podobne do  homara. Bardzo popularne oraz chwalone przez turystów za wspaniały smak jest mięso z rekina.

    Kuchnia australijska - Chleb Damper
    Kuchnia australijska – Chleb Damper

    Piwa australijskie

    Na tym najmniejszym na świecie kontynencie znajdzie się również coś dla miłośników złotego trunku. Australia słynie z wspaniałego piwa, z których warte polecenia są takie marki jak: Cascade (z Tasmanii) i Coopers (Południowa część kraju). Do najpopularniejszych natomiast należy piwo Victoria Bitter (jest również wino o takiej samej nazwie), Melbourne i Swan.

    Kuchnia australijska - Lamingtons
    Kuchnia australijska – Lamingtons
    aborygeni kuchnia tradycja życie
    Podziel się Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    australiana

    Powiązane Posty

    Praca w Australii

    05/10/2015

    Wyjazd do Australii – okiem emigranta

    04/04/2012

    Aborygeni – rdzenni mieszkańcy Australii

    04/11/2011

    2 komentarze

    1. Jola on 27/05/2013 13:47

      super robie prace i ten blog mi pomoże

      Reply
    2. Elżbieta on 28/12/2014 20:08

      Fajna strona, dużo informacji. Spróbuję zrobić kilka przedstawionych potraw.
      Życzę szczęsliwego Nowego Roku 2015

      Reply

    Zostaw komentarz Anuluj komentarz

    Znajdziesz nas na:
    • Facebook
    Najnowsze posty

    Last minute do Australii? Fajny sposób na tańszą wycieczkę

    26/01/2017

    Wycieczka do Australii – porady, oferty, last minute

    14/03/2016

    Praca w Australii

    05/10/2015

    Najpiękniejsze plaże Australii

    24/09/2012

    Wyjazd do Australii – okiem emigranta

    04/04/2012
    Najnowsze komentarze
    • Adam - Aborygeni – rdzenni mieszkańcy Australii
    • Karol - Praca w Australii
    • Weronika - Wyjazd do Australii – okiem emigranta
    • Weronika - Wyjazd do Australii – okiem emigranta
    • magda - Wyjazd do Australii – okiem emigranta
    Nasi partnerzy
    • CVninja.pl
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 Australiana.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.