Kuchnia australijska jest bardzo różnorodna, to mieszanka wielu smaków, zarówno z kuchni brytyjskiej jak i azjatyckiej czy hinduskiej.
Spis treści
Kuchnia Aborygenów
Największy wpływ na kuchnię australijską miała kuchnia brytyjska ze względu na dawną kolonię angielską. Nietrudno spotkać takie dania jak: ryba z frytkami, hot-dogi, steki czy hamburgery. Ciekawymi daniami wyróżnia się też kuchnia rdzennych mieszkańców Australii. To właśnie ta kuchnia przyciąga najwięcej turystów. Menu aborygenów zajmujących się głównie myślistwem i zbieractwem jest bardzo bogate w różnego rodzaju zioła, nasiona czy owoce, np. serca palmowe, owoce quandong, liście pieprzu, mirt cytrynowy, nasiona akacji, liście eukaliptusa, orzechy makadamia, kasztany wodne czy nektar z kwiatów banksji. Jeśli natomiast chodzi o mięso to ich głównym przysmakiem są: kangury, strusie, żółwie, jaszczurki, dzikie ptactwo jak również bogate w białko larwy owadów. Co ciekawe sposoby przyrządzania posiłków u aborygenów praktycznie się nie zmieniły, nadal stosuje się tradycyjne metody obróbki takie jak np. larwy prosto z paleniska. Wiele restauracji wzoruje się na kuchni aborygeńskiej podając takie dania jak: filety ze strusia emu czy steki z kangura w sosie z owoców quandong.
Kuchnia tradycyjna
Ci którym jednak taka kuchnia nie przypadnie do gustu mogą wybrać się do restauracji która serwuje dania współczesnej bądź tradycyjnej kuchni australijskiej. Ta ostatnia ściśle związana jest z kuchnią anglosaską, w której można spotkać takie dania jak: pudding czy meat pie. Śniadanie natomiast składa się ze smażonych kiełbasek, fasoli, grzybów, sadzonych jajek. Typowe australijskie potrawy to beza pavlova – czyli torcik bezowy przekładany bita śmietaną i owocami, lamingtons – ciasto biszkoptowe oblane czekoladą i przekładane dżemem, oraz chlebek damper przygotowany bez użycia drożdży. Ze wszystkich najbardziej jednak znana jest pasta drożdżowa z dodatkiem przypraw – vegemite. Jej smak wzbudza wiele kontrowersji, wiele osób uważa ze jest obrzydliwa, ale i tak wszyscy ją jedzą. Jest to niewątpliwie jedna z tych rzeczy którą koniecznie trzeba spróbować będąc w Australii.

Kuchnia współczesna
Australijska kuchnia współczesna charakteryzuje się wpływami z różnych krajów m.in. z kuchni tajskiej, indyjskiej, japońskiej oraz śródziemnomorskiej. Kuchnia ta różni się od tradycyjnej ciągłym poszukiwanie nowych, ciekawych smaków. Dużą role odgrywają tutaj przyprawy, takie jak: kardamon, kolendra, szafran, chili, bazylia czy trawa cytrynowa. Łączy się je z produktami australijskimi: cielęciną oraz wołowiną, co w efekcie daje bardzo smaczna i oryginalna potrawę. Kuchnia australijska nie stroni również od owoców morza których jest pod dostatkiem w nadmorskich miejscowościach. Spotkamy tutaj głownie takie gatunki jak: okoń australijski, krewetki, homary, czy słynne balmain bugs – skorupiaki podobne do homara. Bardzo popularne oraz chwalone przez turystów za wspaniały smak jest mięso z rekina.

Piwa australijskie
Na tym najmniejszym na świecie kontynencie znajdzie się również coś dla miłośników złotego trunku. Australia słynie z wspaniałego piwa, z których warte polecenia są takie marki jak: Cascade (z Tasmanii) i Coopers (Południowa część kraju). Do najpopularniejszych natomiast należy piwo Victoria Bitter (jest również wino o takiej samej nazwie), Melbourne i Swan.

2 komentarze
super robie prace i ten blog mi pomoże
Fajna strona, dużo informacji. Spróbuję zrobić kilka przedstawionych potraw.
Życzę szczęsliwego Nowego Roku 2015