Wizy turystyczne do Australii

Australia słynie z życia o wysokim standardzie, dlatego tak wiele osób pragnie tam pojechać jak nie na stałe to chociaż na kilka miesięcy. Pierwszym krokiem do zrealizowania takich planów jest zdobycie wizy (turystycznej bądź studenckiej).

Wizy do Australii w zasięgu ręki

Podanie o zwykłą wizę turystyczną (676) należy złożyć a ambasadzie, aktualnie w Berlinie, choć do niedawna taka możliwość była również w Warszawie, natomiast istnieje również wiza elektroniczna (e676) o którą podanie składa się przez Internet (na stronie www.immi.gov.au). Od 1.07.2007 roku wizy on-line dla polaków są bezpłatne, natomiast za rozpatrzenie wniosku drukowanego należy zapłacić 70$ (dolarów australijskich). Czeka się na nią zwykle ok.2 tygodni. Do wizy elektronicznej paszport nie jest potrzebny, ponieważ jest ona zarejestrowana elektronicznie, a osoba której taka wiza zostanie przyznana dostaje list z datą ważności i warunkami. Taka wiza ważna jest zwykle rok od daty wystawienia, jednak wg. przepisów imigracyjnych pozwala wyjechać na 3, 6 lub 12 m-cy. Podczas wypełniania wniosku wizowego należy zadeklarować czy wiza ma być jednokrotnego czy wielokrotnego przekroczenia granicy. Wiza turystyczna nie pozwala na podjecie pracy, a nauka na podstawie tej wizy może trwać nie dłużej niż 3 miesiące, jeżeli okres nauki jest dłuższy, wtedy należy ubiegać się o wizę studencką.

Dokumenty potrzebne do wyrobienia wizy turystycznej:

  • Ważny paszport
  • Aktualne zdjęcie (rozmiar i wygląd taki sam jak w paszporcie)
  • Wypełniony formularz wizowy- 48RPOL
  • Opłata wizowa- od 01.07.2007 roku nie wnosi się opłaty za do 3 m-cy dla obywateli EU
  • Dokumenty potwierdzające zatrudnienie: dochody, stanowisko, przyznany urlop
  • W przypadku studentów lub uczniów- zaświadczenie ze szkoły lub uczelni ze zgodą na opuszczenie zajęć
  • W przypadku wyjazdu do rodziny lub przyjaciół niezbędne jest zaproszenie, pełny adres i numer telefonu
  • Osoby które ukończyły 70 lat powinny również dostarczyć zaświadczenie ok. lekarza o stanie zdrowia oraz ubezpieczenie na czas pobytu w Australii.

Inne typy wizy w Australii:

  • Wiza studencka – najbardziej popularna, której głównym celem jest nauka i praca.
  • Wiza zależna – przeznaczona dla członka rodziny osoby posiadającej np. wizę studencką (małżonek, dziecko).
  • Wiza sponsorowana – przeznaczona dla osób chcących odwiedzić rodzinę lub przyjaciół, taka wiza pozwala ?oficjalnie? sponsorować odwiedzającego.

One Response

  1. OpenConexus Odpowiedz

Reply